tiistai 2. lokakuuta 2012

Hyvä ruoka parempi mieli!

Pakko kertoa kiinalaisesta ruokakulttuurista, koska on se vaan niin erilaista!

Tällä hetkellä syön kaikki ateriani ulkona  en siis asuntolassa. Syy tähän se, että ensinnäkin minulla ei oo niitä ruuanlaittovälineitä. Suurin syy tosin on se keittiö. Kukaan tuntemani vaihtari ei sinne ole vielä uskaltanut. Villejä huhuja olen kuullut, että jotkut siellä laittaa ruokaa ja on siellä sen näköistäkin välillä. Näiden syiden vuoksi syönkin siis nykyään ulkona. Ulkona syöminen on halpaa ja alle 2 eurolla saa hyvät safkat!!

Ruoka on yleisesti ottaen hirmu hyvää mun mielestä! Kiinalainen ruoka ei ole millään tavalla verrattavissa kiinalaiseen Suomessa. Joten unohtakaa kaikki ne ihme pöperöt!! Kokeileminen on hauskaa ja ruuat, jotka vaikuttaa oudoilta ulkopuolelta saattaa olla sairaan hyviä. Ennakkoluulot on hyvä heittää menemään samantien. Kiina ei ole myöskään nirsoja varten, sillä noin 99% ruokapaikoista ei löydy minkäänlaisia "länsimaalaisia vaihtoehtoja". Ei oo pihvejä eikä ranskalaisia. Jonkinlainen salaatti kylläkin löytyy monesta tasokkaammasta mestasta. Ruoka-allergigoillakin saattaa olla hankalaa, sillä missään listassa ei ole merkintöjä onko niissä esimerkiksi pähkinää. Kaikeksi onneksi kuitekin monesta ruuasta on kuvat ja kysyjälle aina vastataan jos sattuu tietämään ainesosat kiinaksi. Tällä hetkellä itselläni on hienoisia vaikeuksia lukuhommissa, sillä en pysty lukemaan menuita ollenkaan. Onneksi kuitenkin suurimmassa osassa rafloja on ne kuvalliset listat. :D

Mun mielestä täällä yleisesti ottaen syödään enemmän lihaa. Kasvisruokaa löytyy tietty hurjana, mutta usein kuitenkin esimerkiksi pikaruokaloissa ei välttämättä ole ollenkaan kasvisvaihtoehtoa. Kasviksia on tietty aina joka ruuassa ja listoilla on ruokalajeja, joissa ei ole lihaa. Tarjolla on kaikenlaista lihaa, kalaa, kanaa ja kasviksia. Kissaa ja koiraa ei oo missään! :D Kaikenlaista muuta lihaa löytyy ja esimerkiksi lehmän sisälmyksiä.

Syömiseen Kiinassa liittyy monenlaisia sääntöjä, joita itse en edes kaikkia tunnekkaan, mutta kerron tässä vain yleisesti syömisestä. Jokainen taitanee tietää jo kuinka kiinalaisessa ravintolla yleensä toimitaan eli kaikki valitsevat yhdessä tai erikseen ruokalajeja, jotka sitten jaetaan kaikkien kesken. Jos riisiä tai nuudeleita ei tilata erikseen niitä ei välttämättä tarjoilla. Lisäksi aina siis AINA syödään ruoka syömäpuikoilla ja niiden käytön osaaminen on aika triviaalia täällä. Tosin lusikalla tietty syödään kaikki keitot ja tietyt ruut ( paistetturiisi) joten niillä voi tietty syödä jos niitä löytyy. Länsimaalaisissa ravintoloissa tietenkin löytyy haarukat ja muut, ja lisäksi myös turistimestoja lähellä olevissa ravintoloissa saattaa olla haarukat. Pukoilla syöminen ei loppujen lopuksi mielestäni ole niin vaikeaa ja harjoittelu ei vie paljon aikaa.

Ruokailu Kiinassa eroaa aika monilla tavoilla suomalaisesta ravintola ruokailusta. Ravintoloihin mennään usein isoilla porukoilla perheen ja ystävien kanssa. Ravintolaan mennään viikonpäivistä riippumatta. Ruokailu saattaa kestää kauankin ja jos ravintolassa syödään niin kuluista ei välitetä. Ruokalajeja tilataan monia erilaisia. Ruokailu ei ole millään tavalla harrashetki niin kuin monesti Suomessa, vaan ravintolat ovat erittäin meluisia. Asiakkaat huutavat tarjoilijoiden kanssa kilpaa ja tarjoilijat saattavat vain heittää puikot pöydälle ja kiiruhtaa seuraavaan pöytään. Tarjoilijat myös huutelevat toisilleen huoneen toisesta päästä toiseen ohjeita. Erillinen siivoustiimi tulee paikalle siivoamaan edellisten ruokalijoiden jätökset. Josku siivoustiimin kärryt on niin karseessa kunnossa, että ei pidä katsoa tai miettiä liikaa niiden sisältöä.

Jos kyseessä on jokin muu kuin lounasmesta niin odota aina, että tarjoilija vie pöytään tai sanoo, että tonne voi mennä.Yleensä jos on iso seurue niin yksi henkilö tilaa koko seurueen ruuat, mutta me ollaan kyllä aina tilattu vaihtareiden kesken yhdessä. Itse pöydässä kaikki nostelevat omilla puikoilla omalla lautaselleen ruokaa puikoilla. Jos ruuassa on luita tai jotain mistä et pidä, sen voi aivan hyvin tiputtaa pöydälle. Ruuanjätteiden tippuminen pöydälle ei ole paha tapa, vaan täysin normaalia. Tilatut ruuat eivät tule välttämättä samaan aikaan, vaan ensimmäisen ja viimeisen välissä voi olla jopa 10 minsaa. Näin ollen heti kun ruoka tulee niin saa aloittaa syömisen ja pitääkin, sillä jos ei aloita syömistä niin tarjoilija saattaa luulla, että ruuassa on jotain vikaa. Puikkoja ei saa laittaa pystyyn riisiin tai mihinkään muuhunkaan ruokaan, sillä se viittaa kuolemaan ja ei ole hyvä asia. ( puikot olis niinku suitsukeet haudoilla).

Iltaisin näkee, että kiinalaisetkin ottaa kuppia, mutta vieläkään usein naiset eivät ota alkoholijuomia. Lounaalla ei ole mielestäni hyvinkään tavallista, että kukaan joisi alkoholia. Usein ruuankanssa tarjoillaan joko teetä tai kuumaa vettä. Juomisia voi tilata tietty erikseen, mutta jos listasta ei löydy sopivaa joutavaa niin TADAA tuo omat juomat messissä. Kyllä omien juomien tuominen on sallittua ja varsinkin perheelliset tulevat isojen limupullojen kanssa. Alkoholin tuominen ei ole sallittua kuitenkaan. Mainittakoon vielä, että melkeinpä kaikissa ravintoloissa saa polttaa sisällä. Kyllä syödään ja poltetaan.

En taida tällä kertaa luennoida enempää! Kampei!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti